OM FÖRELÄSNINGEN


Anders Wall-föreläsningen är Skandinaviens största föreläsning i entreprenörskap. Föreläsningen är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Entrepreneurs Academy och Anders Walls Professur i Entreprenörskap med syftet att inspirera unga till kreativitet och entreprenörskap.

I år satsar även projektgruppen ytterligare på hållbarhet och att föreläsningen ska bli ett så hållbart event som möjligt. Ni har väl inte missat vår hållbarhetspolicy? Se den här. Anders Wall-föreläsningen är nu även ett Miljömärkt Event av Håll Sverige Rent.

TALARE 2019


ELIN KLING

TOTÊME

Elin Kling är stilikonen med gedigen bakgrund i modevärlden som modell, modebloggare och grundare av modemagasinet Styleby. När hon 2013 var sommarpratare i P1 hade hon ännu inte gett sig av på den mest spännande resan. För fem år sedan startade hon tillsammans med maken Karl Lindman det egna modemärket Totême. I dag kan hon se tillbaka på en spännande entreprenörsresa. Stockholm är numera basen för Elin Kling och familjen efter flera år i New York. Nyligen öppnade Totême sin första fysiska butik i Stockholm, efter att tidigare sålt genom egen e-handel och återförsäljare. Det senaste räkenskapsåret visar en omsättning på 117 miljoner kronor och en vinstmarginal på 26 procent. Nästa år är målet en omsättning på 200 miljoner.

CHRISTIAN VON KOENIGSEGG

KOENIGSEGG AUTOMOTIVE

När Christian von Koenigsegg var fem år såg han Flåklypa Grand Prix, berättelsen om en fattig cykelreparatör som bestämmer sig för att bygga en racerbil. 17 år senare började Christian von Koenigsegg att tillverka exklusiva sportbilar. Drömmen var att skapa den perfekta superbilen. Idag tillverkar Koenigsegg Automotive AB några av världens snabbaste bilar, med hastigheter över 400 km/tim. Koenigsegg ligger ständigt i framkant, 2005 producerade de den snabbaste produktionsbilen i världen och redan 2007 presenterade de världens första gröna hypercar som kunde drivs helt på etanol. Företaget har idag 220 anställda och tillverkar under 2019 omkring 30 bilar.

ERIK FJELLBORG

QUINYX

När Erik Fjellborg som tonåring sommarjobbade på McDonalds såg han hur cheferna slet med schemaläggning och tidshantering. Utifrån denna observation byggde han hemma i pojkrummet i Örebro den tjänst som blev grunden till Quinyx. Idag har tjänsten 500 000 användare och används av bolag som Burger King, Schenker, Hilton, och Eriks gamla arbetsgivare: McDonalds. De senaste åren har Quinyx haft en genomsnittlig tillväxt på 40 % och omsättningen 2018 uppgick till 148 miljoner kronor. 2006 tilldelades Erik Anders Wall-stipendiet för ung företagsamhet. I september 2019 öppnade Quinyx sitt första kontor i USA för att expandera sin verksamhet i Nordamerika.

MARIA STRØMME

DISRUPTIVE MATERIALS

Maria Strømme växte upp i Lofoten i Norge med ett stort intresse för matematik och fysik. 1997 disputerade hon i det fasta tillståndets fysik och 2004 tillträdde hon som professor i nanoteknologi vid Uppsala Universitet. Tillträdandet gjorde henne till Sveriges yngsta lärostolsprofessor i ett teknikämne. Idag har hennes arbete lett till 30 patent, mer än 260 internationella vetenskapsartiklar, hundratals konferensbidrag, och flera styrelseuppdrag i både nationella och internationella forskningsråd. Marias forskningsgrupp inom nanoteknologi och funktionella material består idag av omkring 35 forskare med målet att förstå de grundläggande fysiska, kemiska, och strukturella egenskaperna hos material för att kunna designa dem på smarta och hållbara sätt inom områden som kommer vara livsviktiga i framtiden.


SAMARBETSPARTNERS


SPONSORER 2019
TIDIGARE TALARE


Här kan du se några av talarna från de tidigare utgåvorna av Anders Wall-föreläsningen.

Tilde Björfors
Stina Ehrensvard
Bjørn Kjos
Mattias Klum
Percy Barnevik
Björn Ulvaeus
Anders Johnson
Stina Honkamaa Bergfors
Jane Walerud
Siavosh Derakhti
Emma Wiklund
Alan Mamedi
Mia Brunell Livfors
Fredrika Gullfot
Mehrdad Mahdjoubi
Gunilla von Platen
Hans Rosling
Monica Lindstedt
Mernosh Saatchi
Stefan Persson
Julia Kalthoff
Salvatore Grimaldi
Jacob de Geer
Victoria Carlsson & Sofie Stenmark
Renée Voltaire
Bertil Hult
Robert af Jochnick
Filip Tysander
Petter Stordalen
Bicky Chakraborty
Göran Persson
Hannah Widell & Amanda Schulman
Richard Bergfors
Ayad Al Saffar
Ben Gorham
Jarno Vanhatapio